Jeszcze zdążycie, jeszcze nacieszą Wasze oczy przesłodkie, kozackie i bardzo proste do wykonania jajka w formie kurczaków wielkanocnych. Patrzę sobie na nie co chwila i śmieję się do tych kurczaków takie są fajne.
Ja wiem, że wszystko już przed świętami pozamykane, ale jajka i śmietanę lub majonez na bank macie w domu. No to możecie sobie jeszcze upiększyć świąteczne dekoracje o te słodziaki, a następnie bez żadnych wyrzutów je pożreć.
SKŁADNIKI
3 jaja
łyżeczka gęstej śmietany lub łyżeczka majonezu
6 ziaren czarnego pieprzu
odrobina kurkumy
sól do smaku
kilka plasterków podgotowanej marchewki
WYKONANIE
Jajka przecinamy na wysokości 2/3. Odkładamy mniejszą część. Z większej delikatnie, aby białko nie pękło, wyciągamy żółtka. Żółtka mieszamy z łyżeczką śmietany lub majonezu, lub pół na pół jak kto woli. Do mieszanki dodajemy też sól do smaku oraz troszkę kurkumy, która nada masie piękny, intensywnie żółty kolor. Następnie masę dzielimy na trzy części. Ręce najlepiej będzie posmarować sobie przy wykonaniu tego etapu oliwą z oliwek i uformować z masy trzy kulki, które położymy na większej części jajka. Mniejszą częścią białka przykrywamy „kurczaczka”. W razie potrzeby większą część ścinamy trochę od dołu, żeby kurczak był bardziej stabilny . Możemy też kurczaczki powkładać od razu do kieliszków lub stojaków na jajka. No i uwaga, teraz będzie najtrudniejsze. Ci którym trzęsą się ręce mogą na tym etapie polec 😉 Trzeba z marchewki wyciąć łapki oraz dziubki. Ja pokroiłam plasterki marchewki na ćwiartki do łapek i ósemki do dzióbków. Następnie należy wcelować pieprzem w oczy i gotowe. Można oczywiście pójść w elementy bardziej jadalne, czytaj mniej inwazyjne od pieprzu i na przykład oczy zrobić z kawałeczków szczypiorku, ale pieprz wygląda mega.
Wesołego i smacznego kurczaczka, wesołych i pięknych Świąt oraz duuuużo zdrowia życzy
Jo
P.s. Uważasz, że ten przepis może zainteresować Twoich znajomych. Udostępnij go. Będzie mi bardzo miło.