Gazpacho – przepis na hiszpański chłodnik pomidorowy

Jak ja kocham tę porę roku. Końcówka sierpnia to warzywny raj, bo mamy o tej porze roku najlepsze, prawdziwe, ciepłe od słońca i pełne najlepszych składników odżywczych … POMIDORY. Mogę je jeść bez przerwy w kremach, sałatkach, ratatouille, na kanapkach, z mozzarellą, z serem manouri, z burratą… Pomidor króluje w mojej kuchni od momentu, kiedy tylko w ogrodzie moich rodziców zaczynają dojrzewać te cudowne owoce. Tak, tak, pomidory to owoce, a nie warzywa. Mimo, że je się je raczej w wytrawnych potrawach. Mam całą serię pomidorowych pyszności. Są wśród nich, genialny krem pomidorowy, fantastyczne ratatouille czy świetna letnia przekąska z pomidorkami, serem i guacamole. Jest i szakszuka. Może być zrobiona na passacie pomidorowej lub na świeżych pomidorach. W zależności od pory roku.

Ale ostatnie dni minęły w całej pod znakiem upałów i dziś znowu słońce zaczyna nas rozpieszczać, stąd chciałam Wam zaproponować coś świeżego, prostego i pysznego. Prosto z Hiszpanii, a dokładnie z gorrącej Andaluzji. To chłodnik gazpacho. Możecie go podawać jako regularną zupę, w głębokich talerzach lub jako malutką przekąskę w niewielkich kokilkach czy innych naczynkach jak na zdjęciu. Kiedyś gazpacho robiło się krojąc wszystkie składniki w drobniutką kostkę. Teraz, w dobie automatyzacji nawet w kuchni ;), gazpacho jest miksowane. I dlatego jego przyrządzenie jest szybkie, proste i wręcz przyjemne.

SKŁADNIKI dla 6 osób

9 pomodorów

3 kolorowe papryki (czerwona, zielona, żółta)

1.5 ogórka szklarniowego lub 6-7 ogórków gruntowych

3 szalotki lub młode cebule

1 ząbek czosnku

2 łyżki octu xeres lub innego winnego, ewentualnie jabłkowego

4 łyżki oliwy z oliwek

1 kromka chleba tostowego lub innego pieczywa

Sól i pieprz do smaku

Bazylia i jajka jako dodatki

Kroimy wszystkie warzywa – pomidory, papryki, obrane ogórki, szalotkę oraz czosnek i miksujemy na gładką masę. Dodajemy chleb i miksujemy ponownie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oliwią i octem. Możemy dodać też pieprz cayenne. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby skłądniki się przegryzły a chłodnik nabrał odpowiedniej temperatury. Żeby przyspieszyć proces chłodzenia możemy też dodać do gazpacho kilka kostek lodu.

Możecie od razu przybrać gazpacho kawałkami jajka na twardo i pokrojonymi w drobną kostkę warzywami (ogórkiem, pomidorem czy papryką), surową szynką, okruchami chleba czy oliwkami – co tam wam lodówka i żołądek podpowiadają lub podać je osobno w miseczkach, żeby każdy dodał sobie trochę ulubionych składników. Ja lubię dodać jajko przepiórcze i gałązkę bazylii. Ale czemu nie surowa szynka serrano lub inne pyszności :).

Smacznego 🙂

Jo

You may also like

Dodaj komentarz